Oxytocin, vad är det?

Visste du att en kram behöver vara minst 20 sek för att oxytocin ska utsöndras? Studier visar att redan efter 10 sek med massage börjar oxytocin utsöndras både hos den som ger och den som tar emot. Så jag har helt klart världens bästa jobb! 🥰

Oxytocin tillverkas i en del av hjärnan som kallas hypotalamus, men påverkar hela kroppen. Det lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormoner. Dessutom har hormonet en långvarig effekt och påverkar oss mer än under själva beröringen.

Utöver att oxtytocinet är ett hormon, når det oss som en signalsubstans via nervceller i hjärnan. Och det kopplar ihop och sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxytocin aktiverar hjärnans belöningssystem genom att öka kroppsegna opiater och dopamin. Oxytocin dämpar kroppens stress system – Sympatiska nervsystemet – och därmed stresshormonet kortisol. Samtidigt som oxytocin ökar funktionen i det parasympatiska nervsystemet genom att dämpa pulsen och främja näringsupptag och vila.

Så boka och kom och fyll på ditt mirakelhormon. 😍

Välkommen ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: